NOMOFOBİ

Yandaki fotoğraf şu anki durumu özetler nitelikte. Hepimiz kafamızı telefonlara gömmüş durumdayız. Artık birbirimize ulaşmak o kadar kolay ki, internetten ve ya SMS yoluyla. Bazen abartıyoruz ve yakınlarımızdan 1-2 saat haber alamadığımızda panik oluyoruz. Bir de telefonu kullanamadığımız durumlar oluyor. Şarjımız bitiyor, kontörümüz bitiyor vs. İşte bunların hepsi biliminsanlarının dikkatini çekmiş ve bir araştırma yapmışlar. Ve buldukları hastalığa ise “Nomofobi” demişler. İngilizce “no mobile phobia” cümlesinden türetilmiş. Keyifli okumalar. :) 

“İngiltere’de yapılan bir araştırmada, 13 milyon İngilizin “21. yüzyılın bu yeni bağımlılığından” mustarip olduğu ortaya çıktı.
Cep telefonuna bu kadar bağımlılığın sebebinin, insanların aileleri ve arkadaşlarıyla sürekli temas halinde olma arzusu olduğu belirtildi.

Bu insanlar cep telefonlarına o kadar bağımlı oluyorlar ki, telefonun şarjının bitmesi veya telefonu nereye koyduğunu bulamamak streslerini hayli artırıyor.

Araştırmaya katılan her iki kişiden biri telefonlarını asla kapatmadığını söyledi. Her 10 kişiden biri de işleri dolayısıyla her zaman ulaşılabilir olmak istediğini belirtti.

Uzmanlar, “nomofobi”nin cep telefonu kullanıcılarının yüzde 53’ünü etkileyebildiğini, erkeklerin yüzde 58, kadınlarınsa yüzde 48’inin şarjları bittiğinde, kontörleri tükendiğinde, telefonlarını kaybettiklerinde veya kapsama alanı dışına düştüklerinde endişelerinin arttığını söylediklerini bildirdiler.

“Thisislondon” internet sitesindeki habere göre, araştırma 2100 cep telefonu kullanıcısı üzerinde yapıldı.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Seçilmiş serisi hangi kitaplardan oluşur

İşletmenin Kuruluş Çalışmaları

DDOS attack Bazı Basit Kodlar